how to build your own site

Lomatekemistä

Lapin kauniissa maisemissa tekeminen ei lopu kesken

Tekemistä sulan maan aikana

Tunturi-Lapissa olet ulkoilijan valtakunnassa. Täällä on mahdollista harrastaa kaikkia kesä- ja talviaktiviteetteja, joita luonnossa vaan voi harrastaa. Olemme koonneet mielenkiintoista koettavaa Ankin tuvan läheisyydestä ja vähän kauempaakin. Yhteen kootut reittiselostukset Hetan alueesta löydät Luontoon.fi sekä kesä-, että talvireiteistä


Kävellen:

  • Perilänjärvi (jossa soutuveneemme) rannassa myös kota, joka on vapaassa käytössä 
  • Yrjö Kokon lintutorni, jossa myös laavu.
  • Vaikkojoki, Ounastien toisella puolella löydät Vaikkojoen, sitä seuraten yläjuoksulle päin näet kaunista jokimaisemaa. Vaikkojoki yhtyy Ounasjokeen Perilänjärven luona
  • Ullatievat, josta eteenpäin mentäessä pääset kävellen Pallas-Ounastunturin kansallispuiston alueelle.
Mobirise

Metsästys

  • Enontekiön alueella voit metsästää Metsähallituksen mailla, alueet ovat Suomen laajimmat. Luvat kannattaa hankkia hyvissä ajoin, sillä alue on metsästäjien suosiossa. Katso lisää: eraluvat.fi/metsastys.
  • Enontekiön yhteismetsä myy myös metsästyslupia omille alueilleen (linkki )
  • Kalastaminen on eräs pohjoisen hienoimmista ajanvietteistä. Maksuttomasti voit onkia ja pilkkiä, viehekalastukseen ja verkkojen pitoon on maksettava kalastonhoitomaksu. Kalastukseen tarvitaan aina kalastusluvat. Mökillä on maksettu verkkomaksut Perilänjärveen, jossa soutuvenettä myös pidetään kesäisin. Lisätietoa kalastuksen luvista voit kysyä Tunturilapin luontokeskuksesta.
Mobirise

Tietoa alueen reiteistä ja hieno näyttely, joka kertoo alueen elämästä ennen ja nyt löytyy Tunturi-Lapin luontokeskuksesta Myös luvat ja varaukset voit hoitaa luontokeskuksella. Pallas-Yllästunturin reitille pääset helpoiten vuokraamalla avaimen yksityistien porttiin luontokeskukselta ja ajamalla autolla lähtöpaikkaan. Reitin lähtöpaikka Ylläs-Pallas opastekatos WGS84 lat: 68° 21.1884' lon: 23° 43.9842'

Melojalle Tunturi-Lapista löytyy Suomen parhaat reitit. Ankin tuvasta löydät vihkosen lähialueen melontareiteistä, jossa on myös reittiselostukset. Ounasjoelta löydät sekä leppoisia, että haasteellisia melontareittejä. Aloittelijalle sopii esim. Käkkälöjoki ja Palojoki, Lätäseno on Suomen haastavin melontareitti. Vesi- ja melontareiteistä on tietoa myös luontoon.fissä .

Myös maastopyöräilyyn on alueella paljon reittejä, joissa voit tehdä unohtumattomia pyöräretkiä.

Pimeään vuoden aikaan Pohjois-Suomi on parasta seutua Suomessa revontulien katseluun. Ankin tuvan ympäristössä on revontulien katselulle upeat olosuhteet, avaraa maastoa ja eikä keinovalojen saastetta häiritsemässä.

Tekemistä talvella

Tervetuloa lumen ja talven valtakuntaan. Sininen valo, kaamoksen pastellisävyt, revontulet ja kevättalven lisääntyvä valo ovat syitä laittaa tavarat autoon ja suunnata pohjoiseen. Enontekiöllä on Suomen laajin latuverkosto, sekä merkityt vaellusreitit. Reittejä aletaan tekemään vuosittain helmikuun puolella, katso ajantasainen latutiedote. Enontekiön kunnan sivuilta löytyy myös tulostettava latukartta.

Metsästää voi Metsähallituksen mailla, joihin mökiltä pääsee kävelemällä. Myös Enontekiön yhteismetsäalueelle voi ostaa vieraskortteja. Riekonmetsästys on mahdollista Enontekiöllä maaliskuun loppuun saakka (tarkista vuosittain metsästysajat).

Moottorikelkkareitille pääset pihasta ajaen, reittejä alueella riittää n. 600km, pääset aina Norjaan saakka. Perehdy kelkkailun mahdollisuuksiin Tosilapin sivustoilla. Huomaa, että kelkkailu ei ole jokamiehenoikeus ja kelkkareiteillä on syytä pysytellä. Osa reiteistä on maksuttomia, osaan tulee suorittaa uranhoitomaksu. Lisätietoa kelkkailuun liittyen.

Palvelutuottajat vievät sinut retkelle, vuokraten samalla tarvittavia välineitä. Halutessasi palveluntuottajat tarjoavat myös kuljetuspalveluita. Jos olet kokematon luonnossa liikkuja, on oppaan mukaan ottaminen suositeltavaa. Tunturilapissa sääolosuhteet muuttuvat nopeasti ja tämä tulee ottaa huomioon varusteissa. Eksyminen on myös hyvinkin mahdollista ja navigointivälineet ovat siis tarpeen. Talvella liikkumisessa tulee ottaa huomioon turvallisuus mm. vesistöjen suhteen. Vaikka lunta ja pakkasta on paljon, ei se kuitenkaan takaa että vesistöt ovat jäässä. Pysy siis aina merkityillä reiteillä.

Ankin tupa, tekemistä ja aktiviteetteja Enontekiössä Lapissa

Etäisyydet 
Hetta palveluineen 8.0 km
Moottorikelkkareitti 0,2 km
Hiihtoladulle 7,0 km
Hiihtohissille 7,0 km
Merkityille luontopoluille 7,0 km
Mökin vuokraan kuuluvat mahdollisuus käyttää kanoottia ja soutuvenettä. Talvisin pihasta pääsee suoraan moottorikelkkareitille.

Visiitti Norjaan

Alattio, Alta, Norja

Norjan rajalle on matkaa 50km ja mukavan päivän matkan voi tehdä Alattioon, eli Altan upeissa Norjan maisemissa, matka Altaan on 220 km.

Altasta löytyy hyvä valikoima erilaisia kauppoja ja tasokkaita ravintoloita.

Ankin tupa, vuokramökki, Enontekiö, logo
Osoite

Ounastie 991,
99400 Enontekiö  

Yhteystiedot

S-posti:
myynti@kalastajankoju.com

Puh nro:
044 093 2852